Les hipoglucèmies

El cos humà necessita un subministrament constant d’energia per poder funcionar de forma adequada.

Principalment cobrim les nostres necessitats energètiques gràcies a un sucre essencial anomenat glucosa, i ho obtenim mitjançant els aliments i líquids que ingerim.

Tot això es regula gràcies a un complex sistema que regula els cicles d’emmagatzematge-recuperació de la glucosa.

Cicle d'Emmagatzematge

Els sucres que consumim es descomponen en cadenes més curtes fins que queden en la forma més simple que és la glucosa. I és el combustible principal gràcies al qual funciona el nostre organisme.

Part de l’energia d’aquesta glucosa queda emmagatzemada per recuperar-la posteriorment, sobretot en: fetge, músculs i greix.

és l’hormona encarregada de captar la glucosa i transportar-la cap als llocs d’emmagatzematge

Una altra part queda al nostre torrent sanguini per al seu ús immediat: manteniment del metabolisme basal i requeriments que puguem tenir per l’activitat física que estem duent a terme o necessitats extra com combatre un procés infecciós, regular la temperatura corporal, etcètera.

T'INTERESSA?

UNEIX-TE A LA LLISTA

I rep totes les novetats sobre el hiperinsulinisme congènit

Cicle de recuperació

Quan el nivell de glucosa en sang baixa, el cos emet una sèrie de senyals d’alerta que constitueixen una crida perquè la insulina deixi d’actuar i s’activin les hormones contrareguladores. És a dir: les que s’encarreguen de recuperar la glucosa que havíem emmagatzemat al primer cicle.

En un primer moment, l’hormona que hauria d’actuar seria el glucagó i és l’encarregada de recuperar la glucosa que el fetge té emmagatzemada en forma de glucogen.

A l'hiperinsulinisme congènit

Totes les alteracions que constitueixen les senyalitzacions errònies que deriven en hipoglucèmia en els afectats per HI, tenen en comú que la insulina desoeix aquests senyals que indiquen que és moment de frenar la seva activitat per donar pas a la intervenció del glucagó.

És a dir: no només inhibeix l’activitat del glucagó, sinó que, a més, segueix captant part de la ja insuficient quantitat de glucosa a la sang.

Primers símptomes

Una hipoglucèmia és una situació en què la persona passa de trobar-se bé a experimentar una sèrie de símptomes molestos, que són conseqüència de la petició dactivació de les hormones contrareguladores.

Els símptomes inicials poden ser molt variats, però sovint solen manifestar-se com a pal·lidesa, tremolors, ansietat, palpitacions, gana, irritabilitat, taquicàrdia, formiguejos, son, sudoració (normalment suor freda), debilitat i nàusees.

FORMACIÓ ONLINE

CURS HI BÀSIC

Aprèn sobre l'hiperinsulinisme congènit i les hipoglucèmies

Hipoglucèmies severes

Quan la situació inicial d’escassetat de glucosa persisteix i els nivells de sang baixen encara més, el cos comença a experimentar altres símptomes més greus.

Aquests segons són conseqüència de la manca de glucosa al sistema nerviós central.

També poden ser molt variats però inclouen confusió, agressivitat, lapsus de consciència, parla incoherent, alteració del comportament, mareig i debilitat, mal cap, visió doble o borrosa, convulsions, marxa inestable o manca de coordinació, sensació de calor o fred, manca de concentració, sensació de cremor o punxades, trastorns del llenguatge o la parla.

En cas de no atendre aquesta emergència i que els nivells en sang baixessin més es podria entrar en situació de coma hipoglucèmic. I en última instància si la situació d’escassetat de glucosa persisteix encara més, podria produir-se la mort.

Hipoglucèmies inadvertides

Les persones que tenen alguna condició que provoca hipoglucèmia poden desenvolupar el que es coneix com a hipoglucèmies inadvertides o hipoglucèmies asimptomàtiques.

En aquests casos, la reacció habitual de l’organisme davant d’un nivell baix de glucosa a la sang s’atenua, si això passa no es donen els primers senyals d’alerta (fam, marejos, irritabilitat, sudoració…). I en aquests casos les convulsions o la pèrdua de coneixement poden ocórrer sobtadament i sense avís previ.

Com més hipoglucèmies continuades tingui una persona, més gran és el risc que els símptomes desapareguin per complet.

Les hipoglucèmies asimptomàtiques poden ser molt perilloses i és un dels motius pel qual els experts en el maneig de l’hiperinsulinisme congènit recomanen mantenir els nivells de sucre a la sang per sobre de 70mg/dl (3,9 mmol/L).

Saber actuar

Si tens o convius amb l’hiperinsulinisme congènit, és essencial que aprenguis a corregir les situacions d’hipoglucèmia de manera ràpida i efectiva.

Tingues en compte que el risc de dany neurològic depèn de factors com la durada de la hipoglucèmia, la gravetat dels símptomes associats o la freqüència amb què ocorren.

Per aquest motiu, el principal abordatge de l’HI ha de ser mantenir els nivells de glucosa sanguínia dins de la normalitat, mitjançant el tractament farmacològic i/o un maneig adequat a nivell nutricional. Tot i això, el segon abordatge és corregir les hipoglucèmies el més ràpidament possible perquè el sistema nerviós central no se’n ressenti.

T'INTERESSA?

UNEIX-TE A LA LLISTA

I rep totes les novetats sobre l'hiperinsulinisme congènit

Et pot interessar

Com actuar davant d'una hipoglucèmia?

Una hipoglucèmia lleu és una situació d’urgència i requereix actuar amb rapidesa.

Tanmateix, una hipoglucèmia severa és una situació d’emergència i requereix actuar de manera immediata.

Si tens hiperinsulinisme congènit o convius amb algú que el tinguis, és important que sàpigues com actuar en cas que es presenti una hipoglucèmia.

Recorda que el pronòstic després de l’episodi depèn la rapidesa amb què es corregeix de forma oportuna el nivell baix de sucre en sang.

Rezolute RZ358

Rezolute, Inc., és una companyia biofarmacèutica que desenvolupa teràpies transformadores per a malalties metabòliques associades amb el desequilibri crònic de la glucosa.

El principal actiu clínic de l’empresa, el RZ358, entrarà en fase de desenvolupament 3 per al tractament de l’hiperinsulinisme congènit (HI), de manera que reclutament de pacients començarà els propers mesos.

contacta’ns
t’ajudem

Si vols més informació sobre el hiperinsulinisme congènit o necessites ajuda, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres

Telèfon

+34.930.196.130

CORREU ELECTRÒNIC

info@hiperinsulinismocongenito.org